Artikelen

Schuilkerkje in Pingjum geopend tijdens Landschapstriënnale 2023

In 1524 begon Menno Simons zijn werk als priester in de Victoriuskerk in Pingjum. Hij had veel twijfels over wat hij namens de katholieke kerk van die tijd deed en verkondigde. De tijd waarin hij leefde was een tijd vol veranderingen, een tijd die lijkt op de onze, maar toch heel anders.

Menno werd pastoor in Witmarsum en begon anders te denken en anders te preken. In 1536 besloot hij de kerk waarin hij werkte te verlaten en sloot zich aan bij de beweging van de wederdopers. In die beweging kreeg hij een rol als leider. Hij heeft zich enorm ingezet om van deze beweging een kerk, een gemeenschap te vormen. Daarom wordt hij Nederlands kerkhervormer genoemd.

Mede ten gevolge van zijn werk is er in Pingjum een gemeente van wederdopers ontstaan, die rond 1600 een klein kerkje bouwde. In die tijd was dat toegestaan, als het maar niet herkenbaar was als kerkgebouw. Dit kerkje is er nog, en draagt nu de naam Schuilkerkje.

Tijdens de landschapstriënnale kunt het Schuilkerkje bekijken en daar Menno Simons ontmoeten in de verhalen van mensen die nog steeds in de lijn van de doperse traditie samenkomen.

Op 16 en 23 september kunt u Pietie Buijs, kunstenaar uit Franeker, en haar werk ontmoeten. Werk met een prachtig verhaal.

Op 30 september is er de afsluiting van een zomer vol ontmoetingen en verhalen met muziek.

4 artikelen

Expositie portretten Menno Simons

Schuilkerkje Pingjum, Grote Buren 28Geopend juli, augustus, 7 september, van 13.30 – 17.00 uurTijdens Open Monumenten Dag, 14 september van…

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht

De eerste gasten zijn hebben zich al gemeld in Pingjum en Witmarsum. We hopen ook dit jaar veel mensen te…

Expositie Menno 500 jaar priester

Expositie Menno 500 jaar priester

Tsjerkepaad 2024: van 6 juli tot en met 14 septemberSchuilkerkje geopend van 13.30 – 17.00 uurOp 14 september vanaf 10.00…

Plafondschildering in Assen geopend

Plafondschildering in Assen geopend

HistoriestukWat boven je hoofd te zien is, is geen religieuze schildering, maar zoals het in de kunstgeschiedenis heet: een ‘historiestuk.’…